מהם צלילי השופר?
צלילי השופר הם: תקיעה, שברים, תרועה ותקיעה גדולה. כל צליל מופק בטכניקת תקיעה שונה, וקולו הייחודי מסמל רגש מיוחד שמתלווה לפנייה לאלוהים. כמובן הצלילים עצמם תלויים בסוגי השופרות השונים.
תקיעה
התקיעה היא צליל ארוך, אבל בגלל תנוחת הפה ואורך הנשימה, רוב התוקעים מסיימים את הצליל הארוך בצליל נוסף, המחליק כלפי מעלה. זוהי תקיעה עם גליסנדו (איטלקית glissando = החלקה) בסופה, כקישוט מכוון או בגלל קשיים טכניים. יש גם תקיעה עם גליסנדו בתחילתה.
שברים
כבר בתלמוד (בבלי לד, ב) תוארו השברים כצלילים גונחים ומייללים. קול השברים דומה ליבבה: הוא מורכב משלוש תקיעות קצרות וחריפות, הנשמעות כאנחות.
תרועה
התרועה היא (כדבריו של הרב יצחק עראמה) סימן החרדה והצער. היא מורכבת מיחידות רבות יותר וקצרות יותר מהשברים. במסורת האשכנזית משמיעים יחידות קצובות, כמו סטקאטו, ואילו בעדות המזרח מפיקים מעין סלסול גלי, המורכב על צליל ארוך (כמו שרשרת). לרוב, כדי ליצור את התנודות של הצליל הארוך, התוקע משתמש בלשונו.
תקיעה גדולה
צלילי השופר בסיום הסדרה: תקיעה, שברים ותרועה (או בקיצור: תש"ת), נהוג לתקוע תקיעה גדולה: צליל ארוך מאוד, שאורכו תלוי באורך נשימתו של התוקע. מקובל שאורכה של התקיעה הגדולה הוא פי שלושה מאורך התקיעה.
מידע נוסף בנושא שופרות
מהו שופר כשר?
מהו שופר כשר? ומהם סימני הכשרות בשופר. איך אדע אם השופר שלי כשר? אחת הבעיות העיקריות בכשרות של שופרות נובעת מביצוע סתימה והדבקת חורים וסדקים
שאלות ותשובות
אז איך בעצם תוקעים בשופר? לפני שאתם בכלל מרימים את השופר, מקרבים אל פיכם ולוקחים אוויר, עצרו שנייה ותבינו דבר חשוב: כדי להצליח לתקוע בשופר,
למה תוקעים בשופר?
תקיעה בשופר תקיעה בשופר הינה מסורת עתיקת יומין. אך, היכן מוזכר השופר בתנ"ך? למה תוקעים בשופר? איך תוקעים בשופר? ואיך בימינו הוא קשור למסורת ישראל?