המדריך לבחירת שופר
סוג הקרן
הקרן המועדפת לתקיעה מבחינה הלכתית היא קרן של איל (כבש בוגר). רוב הקהילות ובתי הכנסת בארץ ובעולם משתמשים בשופר מקרן איל.
לשופר איל כמה סגנונות:
שופר אַיִל
שופר איל בסגנון ספרדי-אשכנזי
השופר הנפוץ ביותר, בעל ידית ארוכה שעברה יישור. לרוב מתאפיין בצלילים גבוהים-בינוניים.
שופר איל בסגנון תימני
מיוצר על-פי דעת הרמב”ם, שגורס שאין לשנות את צורתה הטבעית של הקרן. השופר אינו עובר יישור ולכן חותכים כשליש מהקרן כדי לייצרו. לרוב גם לא עובר עיבוד חיצוני כלל והקרן נשארת טבעית לחלוטין (למעט אזור הפייה) לשופרות הללו משתמשים בקרניים גדולות ועבות. לרוב מתאפיין בצליל נמוך ועמוק.
שופר איל בסגנון בבלי
דומה מאוד לשופר האיל בסגנון תימני. גם בסגנון הבבלי רוב השופרות אינם עוברים יישור (אם כי לרוב הבבלים פחות מקפידים על עניין הליטוש ויותר על הצליל). ההבדל העיקרי הוא ששופר בבלי עשוי מקרן דקה – בין אם באופן טבעי ובין אם על-ידי ליטוש.
שופר איל בסגנון מרוקאי
שופר שטוח שתהליך ייצורו מורכב וארוך בהרבה משל השופרות האיל הקלאסי. נקרא שופר מרוקאי, אך היה בשימוש גם של קהילות במזרח אירופה. במקור, בגלות, נועדה הצורה הפחוסה לסייע בהסתרת השופר תחת הבגדים.
שופר קודו
עשוי מקרן של אנטילופה שחיה ביבשת אפריקה. קרן זו יכולה להגיע לאורך של כ-150 ס”מ והיא מרשימה בגודל, בצבע ובצליל. מתאפיינת בצליל עמוק בגלל נפח האוויר הגדול שבתוכה, וכן בטונים שונים (בד”כ 3-2 ואף יותר) שניתן להפיק ממנה.
שופר ראם
מין של אנטילופה שנפוץ ברוב יבשת אפריקה. שופר הראם הוא שחור וישר, בעל מהלך קדח ארוך וצליל שמזכיר חצוצרה. למרות שמבחינה הלכתית הוא כשר, בשל צורתו – ישרה ולא כפופה, יש לגביו מחלוקת אם ניתן לקיים את המצווה ולהוציא באמצעותו ידי חובה.
שופר יעל
מין של עז הרים, בעלת אזור תפוצה נרחב שכולל את ישראל. כיוון שזו חיה מוגנת, השגת הקרניים שלה היא נדירה, ואפשרית רק לאחר מוות טבעי של החיה. הקרן עצמה מרשימה ובעלת יופי מיוחד. צליל השופר גם הוא מיוחד ונשמע כמו חצוצרה בעלת צליל עמוק.
מידה
אורך השופר נמדד בס”מ לאורך הסיבוב החיצוני של הקרן, מתחילת הפייה ועד לקצה הקרן.
רמת ליטוש
ניתן לבחור בין שופר מלוטש, חצי-חצי או טבעי.
גוון
בשופרות האיל אנו מציעים אפשרות בחירה בגוון השופר בין כהה לבהיר. חשוב לציין כי הגוונים של השופר הם של הקרן באופן טבעי. לא נעשה שימוש בכל צבע או ציפוי חיצוני בתהליך הייצור. מבחינת הלכתית כל תוספת על השופר אסורה.
*למאמר המלא בעניין סוגי שופרות לחצו על הקישור: